Tokey Punya Bisnes

Friday, April 22, 2011

kek pisang karamel?...ada ke?..kreatif x?...


 kek karamel lg yang menjadi bualan isteri2 yang suka masak skrg..........kali kedua buat kek karamel...kali ni kreatif sikit...kek buat kek pisang....sebenarnya pisang tu kulitnya dh itam kat dlm peti ais...dh xde org nk mkn....dh boring lak buat cekodok je...atau lempeng pisang kan.....tu la yang rajin buat kek pisang karamel..
kali ni buat dlm portion kecik je....cukup la berdua....tp bila dh menjadi...sempat lak kek ni smpai ke ofis en hubby....mkn ngan kwn2 dia....



dalamnya belang hijau n kuning..sib baik menjadi.....sedap laks tu....

resepi ni utk portion kecik...gandakan tuk nk buat besar:

sapu marjerin pd loyang kuih

adunan kek pisang : lenyek/hancurkan pisang --- leh blend bg cantik
pukul 1/2 cawan marjerin + gula halus smpai kembang
masuk telur 3 biji + esen vanila + tepung kek 3/4 cawan
gaul rata pastu masuk pisang yg dh blend --- ketepikan jap ...bg dia rest

karamel - 2 sudu besar gula + air --- > hanguskan utk karamel -- >sejukkan
masukkan adunan puding karamel yg dipukul (2 biji telur + susu cair 3/4 tin + 1 sudu kecil esen vanila)
kukus smpai separuh masak masuk adunan kek kukus

kek tu lau nk buat cantik...bahagikan kpd 2 or 3 bahagian letak warna

masa masuk ke loyang atas karamel yg separuh masak td...selang selikan supaya jadi pelangi n cantik

kukus smpai masak

****tips *****
1. cucuk dgn garpu utk tau masak ke belum...lau x melekat di garpu tu..masak la....
2. dah masak...bg dia rileks...jgn cepat nk balikkan dia...biar sejuk dulu sikit
3. pastu goyang2 loyang sikit supaya x melekat n kuar dgn cantik

pssst: resepi ni xde sukatan n agaks berterabur sb ni idea sediri yg main campak2 je...bukan chef terkenal....tp sedap la tuk mkn sekeluarga 



1 comment:

  1. selalunya buat puding caremal aje,boleh lah cuba resepi ni pula..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails