Tokey Punya Bisnes

Saturday, September 18, 2010

Ketupat Sotong

Ketupat sotong ni makanan org pantai timur...ada mcm2 cara buat ni...lau kami makan sebagai manisan, tapi ada gak yg makan ngan nasi...ni resepi dr arwah mak...layanzzz


KETUPAT SOTONG

Bahan-bahannya:-
Sotong (ikut suka berapa ekor - tokey selalu buat dlm 3 atau 4 ekor je sb dok berdua je)
Beras pulut dlm 1 pot nasi dh cukup
Santan 1 peket
Garam
Lidi pencucuk
Gula melaka 1 keping
Sedikit halba

Cara membuatnya:-
1. Rendam beras pulut dlm sedikit santan dlm 1 jam.
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong (isi 2/3 beras pulut ke dlm sotong, masuk kepala n cucuk dgn lidi agar kepala sotong x tercabut). Buat sampai habis sotong.
3. Masukkan sotong yg dh siap isi beras pulut ke dlm santan. masukkan beras pulut yg lebih ke dlm santan gak.
4. Masukkan garam + gula melaka n halba.
5. Masak hingga pulut masak n pekat kuah santan.
6. Siap tuk hidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails