Ketupat sotong ni makanan org pantai timur...ada mcm2 cara buat ni...lau kami makan sebagai manisan, tapi ada gak yg makan ngan nasi...ni resepi dr arwah mak...layanzzz
KETUPAT SOTONG
Bahan-bahannya:-
Sotong (ikut suka berapa ekor - tokey selalu buat dlm 3 atau 4 ekor je sb dok berdua je)
Beras pulut dlm 1 pot nasi dh cukup
Santan 1 peket
Garam
Lidi pencucuk
Gula melaka 1 keping
Sedikit halba
Cara membuatnya:-
1. Rendam beras pulut dlm sedikit santan dlm 1 jam.
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong (isi 2/3 beras pulut ke dlm sotong, masuk kepala n cucuk dgn lidi agar kepala sotong x tercabut). Buat sampai habis sotong.
3. Masukkan sotong yg dh siap isi beras pulut ke dlm santan. masukkan beras pulut yg lebih ke dlm santan gak.
4. Masukkan garam + gula melaka n halba.
5. Masak hingga pulut masak n pekat kuah santan.
6. Siap tuk hidang.
No comments:
Post a Comment