Tokey Punya Bisnes

Monday, September 6, 2010

Nasi Minyak + Ayam Merah + Dalca sayur

Menu ni i buat sebelum puasa..ala2 menyambut puasa gitu...nasi minyak + dalca + ayam masak merah..i ni x pandai nk letak resepi..ni ikut cara i buat lah...blog ni saje suka2 nk share apa yg di masak kt dapur umah kami..



NASI MINYAK

Bahan-bahan:-
Rempah kasar (bunga lawang + kayu kulit manis + cengkih)
Bahan tumis ( 1 bawang besar + 1cm halia + 3 ulas bwg putih)
3 cawan beras
garam secukup rasa
stok ayam (air rebusan ayam)
1/2 tin susu cair
2 sudu besar mentega
2 helai daun pandan

Cara-caranya:

1. Basuh beras n toskan..
2. Tumis rempah kasar hingga naik bau. masukkan bahan tumis hingga kekuningan.
3. Masukkan beras n goreng sekejap.
4. Masukkan stok ayam + garam + susu cair + daun pandan - masak cam biasa.


AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahannya:-
 1 ulas bawang besar (hiris)
cili besar merah
bahan kisar (bwg merah + bwg putih+ cili kering)
sos cili
sos tomato
garam secukup rasa
air asam jawa
2 biji tomato (potong 6)
minyak utk menumis
5/ 6 ketul ayam - perap dgn garam n goreng hingga masak.

Cara membuatnya:-
1. Panaskan kuali n masukkan minyak. Masukkan bwg besar n cili merah. Goreng hingga garing.
2. Masukkan bahan kisar. Tunggu hingga naik minyak.
3. masukkan air asam jawa + sos cili + sos tomato + garam
4. Masukkan ayam - gaul seketika.
5. Masukkan tomato n gaul..biar sekejap n angkat..leh hidang.



KARI DALCA KACANG DAL

Bahan-bahannya:

1 ulas bawang merah (tokey guna bwg merah yg besar tu)
3 ulas bwg putih
1 cm halia
cili merah (ikut suka nk pedas byk mana)
2 sudu besar minyak masak utk menumis
rempah kari / rempah dalca
santan
ayam (leh ganti ngan daging) - ikut suka nk letak byk mana..ehehehe
segenggam kacang dal
2 sudu besar air asam jawa
sayuran (yg ada dlm stok ari tu buat..kacang panjang + lobak merah + ubi kentang)
1 sudu besar cili boh
garam secukup rasa

Cara-caranya:
1. panaskan minyak dlm periuk..tumis bahn kisar (bwg merah + bwg putih + halia)..hingga naik bau..masukkan rempah dalca atau rempah kari ayam..tgu naik minyak..


2. masukkan cili boh sikit + cili padi - tgu mendidih..masukkan ayam+ kacang dal..kacau sebati..


3. masukkan air asam jawa.tgu ayam masak..masukkan Kentang + santan + kacang dal


4. masukkan garam + kentang + sayuran (kacang panjang + lobak merah - apa2 je sayuran yg suka)


5. masak hingga kuah pekat ...

Layan jelah...x pandai nk buat resepi betul2...biasanya main agak2 je..tu pu en hubby dh menambah 2, 3 kai...hehehehe..

1 comment:

Related Posts with Thumbnails