Tokey Punya Bisnes

Tuesday, September 7, 2010

PAPRIK CAMPUR, BAWAL 3 RASA & MASAK LEMAK LOBAK PUTIH

Salam...tokey masak menu kt bwah ni pada 18 Ogos 2010..masa ni tgah rajin giler..sb tu la masak banyak menu..kebetulan ari tu gi Giant beli brg dapur..bahan pun tgh banyak..mood rajin tu datangla...hubby nk makan paprik,..main campak2 je ikut bahan dlm peti ais..jadila PAPRIK CAMPUR (ala..bukan seafood banyak sgt, udang nga sotong je..sesaje nk suh sedap bunyi namanya..kikikikiki)...pastu main dish je ikan bawal ..x tau nk masak apa, so..kita cadangan en hubby lg sekali masak BAWAL 3 RASA (walaupun rasa masam tu kureng s xde nanas, tapi tetap tinggal rangka di baham 2 budak gemoks..hahaha)...pastu sayur lak pilih SAYUR LEMAK LOBAK PUTIH ..favorite tokey, dulu x pandai makan lobak putih ni..pahit yg amat..lps mak kesayanga datang umah n masak..terus layan tekak ni..sedap sangat, lebih sedap dr masak lemak kobis atau sayur lain..caranya sama je..okla..jom layan resepi..utk wife yg dh x tau nk jamu apa kt laki kan...asyik lauk sama je..leh try ni...mesti makan x hinggat....jom jenguk bahan2 n cara buatnya..ikut cara tokey la..


PAPRIK CAMPUR

resepinya sebenarnya dh ada kt facebook tokey, saje la copy n paste balik... resepi asal KLIK CINI JE
Bahan-bahannya:-
2 sudu minyak masak
sebiji bawang merah (yg besar)
3 ulas bawang putih
2cm halia
daun limau nipis/kasturi
cili kisar/boh
sotong
udang
ayam
air limau nipis
serai
Sos cili
kicap cair
sayuran (lobak merah + bunga kobis + cili merah)

Cara membuatnya:-
1. Panaskan minyak masak.
2. goreng bawang merah + bwg putih + halia + daun limau kasturi goreng smpai garing.
3. masukkan cili boh - goreng garing.
4. Masukkan ayam + sotong + udang+ garam+ air limau nipis + air...tggu mendidih supaya empuk lauk.
5. masukkan cili sos + kicap sikit..
6. Tgu smpai pekat masukkan sayuran (lobak merah + bunga kubis + cili merah yg dihiris)
7. dh empuk n pekat leh angkat n hidangkan..



MASAK LEMAK LOBAK PUTIH

1 batang lobak putih
1 peket santan
3 ulas bawang besar
2 batang cili merah besar
sedikit ikan bilis
garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya:-
1. Buang kulit lobak putih n hiris bulat-bulat. Rebus sehingga empuk.
2. Bila dh empuk, buang air rebusan lobak.
3. masukkan santan + bahan kisar/hirisan bawang merah + cili + ikan bilis + garam.
4. masak hingga mendidih...siap.



IKAN BAWAL 3 RASA

Bahan-bahannya:-
1 ekor ikan bawal
2 biji tomato
tepung gandum (utk celup ikan)
1 biji telur
1 ulas bwg besar
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 cm halia
1 biji cili besar merah
sos cili
sos tomato
1 sudu besar cili boh
minyak masak
sepotong nanas dipotong kiub

Cara-cara membuatnya:-
1. Panaskan kuali + minyak utk menggoreng ikan.
2. Ikan yg dh dibersihkan n ditos, lumurkan sedikit garam pd ikan,..celupkan ke dlm telur pastu masuk dlm tepung gandum n terus goreng dengan minyak panas. Dah kekuningan, angkat n toskan.
3. Panaskan minyak utk menumis kuah.
4. Masukkan bwg besar + bwg putih + halia + cili besar. dh kekuningan masukkan cili boh...masak hingga mendidih.
5. Masukkan sos cili + sos tomato + nanas + garam + tomato, masak sekejap sehingga pekat.
6. Angkat kuah n letakkan di atas ikan.


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails