Tokey Punya Bisnes

Tuesday, September 7, 2010

Sambel Taun

Salam...masa buat sambel taun ni 15 August 2010, tapi baru masuk ke blog, barula ada masa sikit...sepanjang bulan puasa ni tokey amat sgt sibuk nga order n bisness, tapi still luang masak tuk hubby..masa buat ni dh lama x balik Jengka..rindu sesangat nk mkn sambel taun mak ..(mak tokey dh xde, so..guna mak je pd mak mertua), so..cubalah buat sendiri..resepi asal mak...tapi alhamdulillah, pengkritik utama kita en hubby kata sedaaaaaaaaaaaap..sama cam mak buat..alhamdulillah..


SAMBEL TAUN

Bahan-bahannya:-
1 kilo lengkuas muda yg merah
5 ulas bawang merah
1 batang serai
segenggam cili padi
1 peket santan (lau beli kt pasar yg Rm 1 tu..)
garam secukup rasa
ikan bilis
belacan bakar
kerang yg dh siap rebus n buang kulitnya

Cara-cara membuatnya:-

1. Hiris nipis lengkuas n rebus lama2 smpai lembut.
2. Dah lembut, buang air rebusan. Masukkan santan + bahan kisar (bwg besar + belacan + ikan bilis) + cili padi + serai + garam secukup rasa.
3. Masukkan kerang n masak hingga pekat.

Sambel taun ni makan ngan nasi impit sedap sangat..lau lg pedas..lg sedap...cuba la..gerenti sedap..layanzz...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails